„Metoda i technika PASTWA”

Przy obecnym stanie wiedzy nie ma wątpliwości, iż „metodę i technikę PASTWA” należy uznać za jedną z najskuteczniejszych metod zwalczania barszczu Sosnowskiego i barszczu Mantegazziego. Pod względem minimalizacji (właściwie do zera) negatywnego oddziaływania na środowisko przyrodnicze nie ma sobie ona równych. Ma to ogromne znaczenie na obszarach prawnie chronionych, unikatowych przyrodniczo, atrakcyjnych rekreacyjnie i turystycznie (a więc często odwiedzanych przez ludzi) oraz sąsiadujących ze zbiornikami wodnymi lub ciekami. Potwierdzeniem wysokich walorów sprzętu i idei – opracowanych przez Pana Jana Pastwę – założyciela Fundacji „Palący Problem Heracleum”, jest zainteresowanie jego wynalazkiem, okazane przez polskie i zagraniczne instytucje naukowe. MisjaBarszcz należy do wąskiego grona krajowych firm, które posiadają urządzenie PASTWA, a także licencję na jego użytkowanie w celu zwalczania barszczy. W Polsce Północnej jesteśmy jedyni! Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty!

Dzisiaj (tj. 19 marca 2016) mieliśmy okazję kolejny raz odwiedzić Fundację „Palący Problem Heracleum”. Celem spotkania było pozyskanie nowej porcji unikatowej wiedzy  z dziedziny zwalczania kaukaskich najeźdźców oraz dalsze zacieśnienie współpracy. Realizując zlecenia możemy liczyć na nieocenioną (merytoryczną i praktyczną) pomoc Fundacji!

Poniższe zdjęcia ukazują efekt działania metody „Pastwa”na wybrany (ten sam) okaz barszczu Sosnowskiego. Pierwsze wykonano 04 czerwca 2016, tuż po aplikacji środka chemicznego do rośliny. Drugie – 14 czerwca, a trzecie 22 czerwca 2016. Na 2 i 3 zdjęciu widać postępujące obumieranie i rozkład barszczu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s